Nieuwe gids voor de-institutionaliseren

De Europese Unie heeft als beleid mensen met een handicap in staat te stellen zelfstandig te wonen in hun eigen huis in een gewone buurt. Dat kan als er genoeg kleinschalige steun wordt georganiseerd in de buurt. Regeringen en maatschappelijke organisaties die willen weten hoe goede ondersteuning in de wijk kan worden georganiseerd, kunnen dat lezen in een nieuwe gids voor de-institutionaliseren.

Een nieuwe gids voor de-institutionaliseren. De gids, waaraan Inclusion Europe meewerkte, geeft aan hoe de transitie van instituten naar ondersteuning in de samenleving, stap voor stap kan worden uitgevoerd. Er hoort een toolkit bij om aanvragen van Europees subsidiegeld voor het hervormingsproces makkelijker te maken.

De gids heeft aandacht voor steun en zorg voor mensen met een handicap en hoe ouders, familie en vrienden van een persoon met een handicap kunnen worden gesteund. Mensen met een handicap ondervinden de meest effectieve steun van hun ouders, familie en vrienden voor een goed leven midden in de samenleving. Instituutsleven zuigt mensen met een handicap weg uit die sociale netwerken en isoleert hen teveel.

De gids (in het Engels) is hier te lezen.