IE Inclusion Europe

Subsidie van de Europese Unie blijkt te zijn gebruikt om nieuwe instituten voor mensen met psychische problemen of verstandelijke handicap te bouwen in vooral Oost-Europa. Dat gaat in tegen het beleid om mensen met een handicap in staat te stellen zelfstandig te wonen in hun eigen huis in een gewone buurt. Dat kan als er genoeg kleinschalige steun wordt georganiseerd in de buurt. In veel landen kiest men de simpele en dure oplossing om mensen met handicap in groepen weg te zetten in instellingen.

Met een petitie wordt het Europees parlement en de Europese Commissie opgeroepen te voorkomen dat subsidiegeld wordt gebruikt voor de verkeerde oplossing. Inclusion Europe steunt de petitie actie. Wie wil tekenen kan dat hier doen.

Regeringen en maatschappelijke organisaties die willen weten hoe goede ondersteuning in de wijk kan worden georganiseerd, kunnen dat lezen in een nieuwe gids voor de-institutionaliseren. De gids, waaraan Inclusion Europe meewerkte, geeft aan hoe de transitie van instituten naar ondersteuning in de samenleving, stap voor stap kan worden uitgevoerd. Er hoort een toolkit bij om aanvragen van Europees subsidiegeld voor het hervormingsproces makkelijker te maken.

De gids heeft aandacht voor steun en zorg voor mensen met een handicap en hoe ouders, familie en vrienden van een persoon met een handicap kunnen worden gesteund. Mensen met een handicap ondervinden de meest effectieve steun van hun ouders, familie en vrienden voor een goed leven midden in de samenleving. Instituutsleven zuigt mensen met een handicap weg uit die sociale netwerken en isoleert hen teveel.

De gids (in het Engels) is hier te lezen.